Hver femte psykolog møder klienter, der har et skadeligt forhold til gaming
Hver femte psykolog oplever én gang om måneden, at de har klienter, der gamer på en skadelig måde, hvor symptonerne svarer til en diagnose.
Det viser en undersøgelse foretaget af DR.
Det stigende antal af personer, der gamer på en skadelig måde, har medført, at man i Danmark er ved at indføre en diagnose kaldet gaming disorder.
Ifølge WHO kræver diagnosticering af gaming disorder, at en person har mistet kontrollen over sit spil i mindst et år. Dette indebærer, at spil prioriteres over andre interesser på en måde, der har negative konsekvenser for uddannelse, job og det sociale liv.
Allerede på nogle klinikker er man begyndt at behandle personer, der lider af gaming disorder eller gamer på en skadelig måde. Det omfatter blandt andet:
Folk i 50´erne som har spillet computerspil i mange år og tilsidesat alt andet i livet, er blevet skilt og har haft svært ved at præstere på arbejde og i uddannelse og har tabt kontrollen og gerne vil ud af gaming, fortæller Thomas Marcussen, der er klinikchef for forskningsklinikken for Ludomani under Aarhus Universitetshospital, til DR.
Det er dog vigtigt ikke at sætte gaming i en dårlig båd, da det kan være med til at lindre negative følelser, fortæller Jonathan Smed, som er psykolog og personen bag Gaming Psykologi, til DR.
Men hvis man i for høj grad gamer på en destruktiv måde, kan det medføre, at man stopper med at føle.
Jeg har haft mange klienter, hvor gaming har været destruktivt. Gaming kan dække psykologiske behov og lindre en masse negative følelser som svær opvækst, stress, angst og depression. Men hvis man i for høj grad bruger gaming på den måde, kan man stoppe med at føle.
Også i Dansk Pyskologiforening er man varsomme med at snakke dårligt om gaming som helhed, da det er vigtigt at skelne mellem normal gaming og de tilfælde, hvor gaming er blevet til en lidelse.
Gaming er normalt og tidstypisk. Vi skal ikke medvirke til, at forældre synes, at det er et problem, at deres børn gamer, siger Eva Secher Mathiasen, der er formand for Dansk Psykologforening, til DR.
Hvis du oplever, at du selv eller personer omkring dig gamer på en skadelig måde, kan du søge om hjælp hos Gaming Psykologi.