Her er den saudiarabiske fond bag ESL FACEIT Groups nye ejere
Mandag aften stod det klart, at FACEIT og ESL er blevet opkøbt for nærved 10 milliarder kroner af Savvy Gaming Group, der samtidig har slået de to selskaber sammen til ESL FACEIT Group.
Savvy Gaming Group er ejet af den statsejede saudiarabiske fond, PIF, og det er således fra det saudiarabiske styre, at pengene kommer. Men hvad er PIF egentlig for en størrelse?
Læs med her, hvor vi både kommer omkring flere af de selskaber, fonden ejer, et projekt vi i forvejen kender og et forsøg på at klinke skårene efter et drab på en journalist.
Rigtig mange penge
Inden vi når så langt, starter vi lige med at slå fast, at fonden har aktiver for rigtig mange penge.
For PIF, der står for Public Investment Fund, altså Den Offentlige Investeringsfond, blev grundlagt i 1971 af den saudiarabiske konge med det formål at investere på vegne af den saudiarabiske regering.
I dag sidder den saudiarabiske kronprins Mohammad bin Salman som bestyrelsesformand for fonden, der har aktiver for over 500 milliarder dollars, altså knap 3,3 billioner kroner.
Og gårsdagens køb af ESL og FACEIT er bare en tilføjelse til en i forvejen bugnende portefølje, der tæller lidt af hvert.
Blot for at nævne et par ting, PIF har investeret i:
-
NEOM
-
Meta (Ejer af blandt andet Facebook, WhatsApp og Instagram)
-
Google
-
UBER
-
Boeing
-
Disney
-
Tesla
-
Bank of America
-
BP (Olieselskab)
-
General Electric
-
Lockheed Martin (Leverandør af kampfly til blandt andet Det Danske Forsvar)
-
Blackstone (Investeringsgruppe)
-
Newcastle United F.C. (Fodboldklub)
Derudover har PIF også ejerandele i AccorInvest Group, der ifølge selskabets egen hjemmeside driver 846 hoteller på verdensplan. Langt størstedelen af disse er i Europa.
Det kan sågar være, at du har boet på et af dem, da AccorInvest Group driver store kæder som Novotel, Ibis og Mercure.
Hyrede kommunikationsfirma efter drab på journalist
PIF har dog også - ligesom det saudiarabiske styre - tiltrukket sig en del negativ opmærksomhed.
Ifølge Financial Times hyrede fonden nemlig det amerikanske kommunikationsfirma Karv Communications i februar 2019 for i omegnen af 790.000 kroner om måneden.
Opgaven for Karv Communications var "at forbedre ry og image" for både fonden samt dens ledelse, heriblandt kronprins Mohammad bin Salman. Desuden skulle fokus være på at opbygge tillid og at forbedre relationerne til de vigtigste internationale aktionærer, som eksempelvis virksomhedsledere.
PIF's hyring af Karv Communications kom i kølvandet på drabet på den regimekritiske journalist Jamal Kashoggi, der i oktober 2018 blev myrdet og parteret på den saudiarabiske ambassade i Istanbul.
Det sendte Saudi-Arabien ud i et massivt stormvejr, særligt da CIA i november 2018 hævdede, at det saudiarabiske styre, specifikt kronprins Mohammad bin Salman, stod bag befalingen om at dræbe Kashoggi.
Det hører dog med, at kronprinsen nægter at have været indblandet i drabet.
NEOM-projektet
Som nævnt tidligere i denne artikel står PIF også bag NEOM-projektet, fremtidsbyen, som BLAST i 2020 lavede et samarbejde med.
Det endte dog med at blive skrottet, da både hold, eksperter og fans kritiserede BLAST og tog afstand fra turneringsarrangøren.
Kritikken bundede i Saudi-Arabiens håndhævelse - eller mangel på samme - af menneskerettigheder, som flere menneskerettighedsorganisationer ved flere lejligheder flittigt har kritiseret.
Derudover har NEOM også været anklaget for at fordrive Howeitat-stammen fra den jord, hvor stammen gennem mange år har været bosat. Dette skulle angiveligt udelukkende gøres for at få plads til byggeriet af NEOM.