85% anmelder ikke scam: "Politiet får aldrig øjnene op for problemet uden anmeldelser"
Tyveri og svindel i forbindelse med køb og salg af CS:GO skins, der i daglig tale går under begrebet scam, er ikke et nyt fænomen, men selvom det har eksisteret i mange år, er det fortsat et stort problem.
Det viser en undersøgelse lavet via scammed.dk, som er et initiativ Center for Digital Pædagogik står bag.
Ud af 3.000 svarer 2.000 personer, at de har prøvet at blive snydt i forbindelse med køb og salg af skins. Det er dog ikke ensbetydende med, at 2 ud af 3 CS:GO-spillere har oplevet at blive snydt. Det slår Lars Esmarch, der er kommunikationsmedarbejder ved CfDP og redaktør på scammed.dk fast.
Mange finder nemlig vej til scammed.dk, efter de er blevet snydt, men han mener dog stadig, at der er et stort problem med snyd i handlerne med skins.
Både vores egen data og det forarbejde vi har gjort på esportsefterskoler, i Facebookgrupper, blandt store tradere og så videre, viser, at det er et kæmpe problem. Rigtig mange CS-spillere i alle aldre, som går bare det mindste op i skins, har prøvet at blive snydt på et eller andet tidspunkt - mit personlige kvalificerede gæt er, at det er mindst halvdelen. Vores forarbejde, og min fornemmelse stadigvæk, er, at det betragtes som helt normalt og en del af gamet, at man bliver scammet på et eller andet tidspunkt. Selv de helt store tradere har prøvet det og tænkt 'nå ja, lesson learned'.
Det er dog ikke alle, der tager det som en lærestreg at blive snydt, da især de yngste både skammer sig og har svært ved at tale med deres forældre om det.
Især yngre teenagere og børn fortæller os, at de er ret kede af det, at de skammer sig, og især at deres forældre ikke forstår det eller ligefrem er sure på dem, siger Lars Esmarch til Dust2.dk.
Få anmelder det
I undersøgelsen svarer halvdelen af ofrene for scam, at de har konkrete beviser mod gerningsmanden, men trods dette er det kun 15%, der anmelder det til politiet.
En del af dem, der ikke anmelder det, svarer, at de ikke tør anmelde det, mens hele 71% af ofrene for scam ikke anmelder det til politiet, da de ikke tror, at politiet kan hjælpe dem.
Center for Digital Pædagogik er løbende i kontakt med mange ofre, og Lars Esmarch peger da også på, at det lave antal af anmeldelser skyldes manglende tiltro til politiet, og at ofrene selv synes, de er skyld i, at de blev snydt.
Fordi de ikke har tiltro til politiet, og fordi de ofte selv mener, de er skyld i, at de er blevet snydt. Med hensyn til det første, så giver det god mening, fordi det i lang tid har heddet sig, at politiet ikke kan eller vil gøre noget. Og det gælder stadigvæk i mange tilfælde. Mange har den opfattelse, at der er en minimumsgrænse for, hvor meget man skal være blevet snydt for, før politiet vil gøre noget. Politiet siger til os, at det ikke passer, men at de selvfølgelig prioriterer, hvis de sidder med to sager, og den ene er for 500 kr og den anden for 15.000. Så selvfølgelig er det ikke alle sager, de kan efterforske, siger Lars Esmarch og fortsætter:
Den anden grund er, at mange synes, det er deres egen skyld, at de er blevet snydt. F.eks. hvis de går først i en handel. Og det er altså lidt dumt, for selvom man har været naiv, så er der stadig tale om kriminalitet. Hvis jeg stiller min cykel ulåst nede i byen, og den bliver sjålet, er jeg selvfølgelig en tumpe, men derfor er der stadig en eller anden idiot, der har begået kriminalitet ved at tage den.
Men det er vigtigt at anmelde tyveriet, for selvom Center for Digital Pædagogik løbende arbejder på at udrulle omfanget af scam for politiet, er det konkrete anmeldelser, der får politiet til for alvor at prioritere problemet.
Problemet med, at så mange ikke anmelder det, er, at politiet aldrig får øjnene op for, hvor meget det foregår. Vi kan fortælle dem det som samarbejdspartnere, men det er kun en kæmpe bunke anmeldelser af samhandel (når man går først, og ikke får skin eller penge) eller API-scams, der kan få politiet til at prioritere det her. Så derfor gør mange ofre dem selv og andre i samme situation en bjørnetjeneste ved ikke at anmelde det. Så jeg håber virkelig, at flere vil begynde at gøre det. For communitiets skyld.
Dust2.dk har forsøgt at få svar på en række spørgsmål fra politiet, men vi har ikke modtaget svar på vores spørgsmål om blandt andet de 71% personer, der ikke anmelder scam, fordi de ikke tror, at politiet kan hjælpe.
Hvis du skal handle med skins, kan du på scammed.dk finde gode råd inden en handel. Hvis skaden allerede er sket, kan du også få råd og vejledning på siden, hvor forældre også kan skrive ind og snakke med en ekspert.