Store underskud: "Vi er villige til at investere"
Copenhagen Flames er en dårlig investering.
I hvert fald på kort sigt.
Det viser en gennemgang af de seneste årsrapporter fra Copenhagen Flames IVS, Dust2.dk har foretaget.
Virksomhedens vækstvillighed kan dog på længere sigt vise sig at blive en sand gevinst for de københavnske flammer, lyder det fra ledelsen i Flames.
Dust2.dk har sat Daniel Vorborg, direktør for esport og medejer af Copenhagen Flames, i stævne til en snak om selskabets økonomi, esport som branche og Flames' fremtidsudsigter som aktør i en benhård branche.
Copenhagen Flames var forleden inde i sin bedste, sportslige periode nogensinde.
Her kvalificerede de sig, til alles overraskelse, til majoren i Stockholm, hvor de københavnske flammer spillede en imponerende turnering med sejre over prominente organisationer som FaZe, Heroic og Astralis.
Desværre for flammerne har deres seneste periode vist et klart formdyk i kølvandet på majoren i Stockholm, hvor mandskabet blandt andet har tabt til et relativt ukendt hold som TTC.
Ingen grønne dage endnu
Når man kigger på selskabet bag Copenhagen Flames' seneste to årsrapporter, er der heller ikke meget glæde at finde. I hvert fald ikke endnu.
Det forklarer Daniel Vorborg, esportsdirektør i Copenhagen Flames, således:
Det (red. selskabets underskud) skyldes på nuværende tidspunkt at vi går efter at vækste så hurtigt som muligt, og som en del af vores strategi har vi valgt, at der skal investeres penge i forretningen - også flere end vi tjener.
Samtidig er den perfekte opskrift på profit fra følgere og fans ikke fundet endnu:
Det hører selvfølgelig med til historien, at det er svært at kapitalisere på de fans og følgere, man har som esport-klub, og det derfor har været et valg imellem den ønskede vækst og sorte tal. I de tre titler vi er involveret i, har vi dog fundet strategier, som vi tror på, på sigt, vil gøre os til en økonomisk bæredygtig virksomhed.
De røde tal på bundlinjen bekymrer således ikke Vorborg, der holder fast i, at målet er at skabe et solidt, økonomisk fundament på sigt.
Målet kommer ikke til, de næste mange år, at være at have den højest mulige profit - det kommer til at være at geninvestere omsætning i forretningen, så vi kan stå så stærkt som muligt som klub.
I Copenhagen Flames IVS' regnskab for 2020 fremgår det, at selskabet leverede et samlet underskud på hele 534.809 kroner.
Det resultat er dog en markant forbedring af selskabets økonomi siden 2019, hvor Copenhagen Flames IVS leverede et underskud på 2.117.156.
Meget tyder altså på, at det går den rigtige vej for Copenhagen Flames, også udenfor serveren.
Selskabets resultat er et udtryk for, hvor mange penge selskabet har tilbage, når man har fratrukket deres udgifter fra deres indtægter.
Skal vækste på sigt
Det går altså fremad økonomisk for Copenhagen Flames og Vorborg, der har forbedret sit regnskab fra 2019 til 2020. Derfor er Vorborg også optimistisk og fortrøstningsfuld for flammernes økonomiske fremtid:
Det er ikke nødvendigvis et mål for os på kort sigt at nå sorte tal på bundlinjen. Det vurderer vi hele tiden løbende alt efter situationen i klubben og i markedet. Vi har store ambitioner for klubben, og vi er villige til at investere i klubbens fremtid for at accelerere vores vækst og gribe de muligheder, der åbner sig.
Vorborg oplyser samtidig overfor Dust2.dk, at Copenhagen Flames IVS' omsætning er ca. tredoblet fra 2019 til 2020. Af regnskabstekniske årsager fremgår dette dog ikke af selskabets årsrapporter, og Dust2.dk kender derfor ikke det præcise tal.
Få de bedste CSGO betting sider her.
Vorborg håber på, at det fortsætter i samme retning, men understreger samtidig, at det skal kunne retfærdiggøres i forhold til selskabets underskud:
Hvis vi kan fortsætte en lignende udvikling, så er det i orden, at det kommer på baggrund af et underskud - selvfølgelig inden for rimelighedens grænser.
På trods af Copenhagen Flames' seneste, enorme udvikling skal man dog ikke forvente sorte tal på bundlinjen lige foreløbig, forklarer Vorborg:
Det er klart, at når vi opnår store resultater, som f.eks. ved IEM Fall og majoren i Stockholm, åbner der sig en masse muligheder, og dem er vi i gang med at kapitalisere på nu. Størstedelen af den effekt kommer dog nok først til at afspejle sig i 2022's årsrapport og kommer mest af alt til at påvirke vores omsætning.
Potentiale for megatransfer
Der er altså stadig masser af håb forude i den økonomiske situation for Copenhagen Flames, der senest har fået rygtet sit CS-hold videre gennem et potentielt salg.
Mediet Dexerto skrev således tidligere på måneden, at Copenhagen Flames er klar til salg, hvis det rigtige bud kommer. Her lyder prisskiltet angiveligt på et sted mellem ca. 3,2 og 4,8 millioner kroner. En salgssum på det niveau vil utvivlsomt styrke organisationens økonomi markant.
Beløbet ville således kunne barbere langt over halvdelen af selskabets gæld væk, da Copenhagen Flames IVS lige nu har ca. 5.000.000 kroner i samlede gældsforpligtelser.
Vorborg ønsker ikke at kommentere på prisen af holdet. Han skriver dog, at der er interesse for holdet, og at de er i snak med andre klubber.
Er det fristende at sælge?
Fristende er ikke ordet, jeg vil bruge. Jeg vil helst fortsat arbejde med holdet, men vi ser på løsninger, som alle parter kan være tilfredse med. Hvis det så skulle ende i et salg, er der ingen dårlige følelser imellem os og spillerne. Vi har en åben og ærlig dialog hele vejen igennem, og uanset hvad der sker, så har holdet været en rigtig god investering for os.
Det vides ikke, om der stadig er stor interesse udefra for Flames-spillerne, der i den seneste periode har været inde i en nedadgående formkurve.
Bæredygtig forretning i esport
Der har siden den spæde begyndelse af Counter-Strike, som en kommerciel sportsgren, været diskuteret, om vækstbetingelserne for en bæredygtig forretning i branchen overhovedet er der.
Samtidig viser vores research på Dust2.dk, at ingen større, danske esport-organisationer for nuværende laver sorte tal på bundlinjen.
Vorborg kan sagtens genkende det billede og erkender også, at gåden om den økonomisk bæredygtige forretning i esport mangler at blive løst.
Det skyldes, ifølge hovedpersonen selv, at nogle af de vigtige forudsætninger for en bæredygtig esport-organisation endnu ikke er på plads:
Hvis vi skal sammenligne os selv med traditionel sport, så mangler der vigtige indtægtskilder som f.eks. tv-penge og stadionindtægter.
Den barriere forsøger Copenhagen Flames dog at nedbryde ved at sætte sit fulde fokus der, hvor det faktisk kan lade sig gøre at tjene penge:
Hos os har vi, i hver af de tre titler vi er involveret i, fundet en strategi, som vi ser kan blive økonomisk bæredygtig med tiden. Vores vigtigste indtægtskilder er vores sponsorer, undervisning, spillersalg, merchandise og events.
Selvom indtægtskilderne er få i en hurtigt omskiftelig CS-branche, er der dog en trend, som Vorborg holder et skarpt øje på:
På nuværende tidspunkt ser vi en trend, især i blandt de helt store, hvor man accepterer store underskud mod at være blandt de førende hold, så når koden bliver knækket, står man forrest i køen til at få mulighederne. Om det så bliver TV-penge, der for alvor kommer i gang, endnu større sponsorater eller andet, tror jeg ingen ved med sikkerhed lige nu.
Det er ikke ualmindeligt i esport-branchen generelt, at store dele af selskaberne har underskud på bundlinjen.
Det kan lade sig gøre, fordi selskaberne finansierer deres underskud med fx gæld, ligesom Copenhagen Flames IVS gør.
Om Copenhagen Flames for alvor får lov at blive en del af den trend vides ikke endnu, men en ting er sikkert.
Klubben har i de seneste par år investeret massivt i at skabe en bæredygtig forretning i esport og må lige nu anses som en af Danmarks hurtigst voksende esport-organisationer.