Overblik: Gennemgang af CSPPA-sagen
Denne måned har været præget af kritikken rettet mod foreningen for professionelle Counter-Strike spillere, CSPPA. Særligt anklagen om, at CSPPA skulle have ageret som et agentur, har skabt kontrovers.
Sagen har været svær at finde hoved og hale i, og derfor bringer Dust2.dk nu et overblik over sagens forløb de seneste uger.
D. 1 juli - DBLTAP kommer i besidelse af et brev fra Flashpoint til CSPPA
Mediet DBLTAP bringer historien om, at Flashpoint nægter at betale CSPPA et beløb på omtrent 1,1 million kroner efter et samarbejde. Dette begrunder turneringsarrangøren med en række kritikpunkter, der indebærer interessekonflikt og mangel på initiativ.
Millionbeløbet skulle betales til gengæld for spillernes IP-rettigheder. Dette er en seperat aftale ved siden af deres første aftale, som handler om CSPPA-medlemmernes deltagelse i turneringen, arbejdsvilkår og minimumsstandarder herfor.
D. 1 juli - CSPPA kommenterer på rapporten
CSPPA skriver i en udmelding på Twitter, med hjælp fra et dansk advokafirma, at kritikpunkterne ikke er relateret til aftalen om IP-rettighederne, og at Flashpoint stadig er forpligtet til at betale det aftalte beløb, da de gjorde brug af aftalen og IP-rettighederne.
CSPPA afviser i samme Twitter-tråd at skulle have ageret agentur i forbindelse med salget af Heroic-spillerne til FunPlus Phoenix, men at de blot hjalp deres medlemmer i en svær situation.
I et seperat tweet skriver CSPPA, at en fuld udtalelse om de falske anklager vil udkomme den eftefølgende dag.
D. 2 juli - CSPPA afviser alle anklager
I deres udmelding på Twitter skriver CSPPA uddybende om de to aftaler, som er blevet indgået med Flashpoint. Her bliver det forklaret yderligere, hvorfor CSPPA mener, at de skal have deres milliongebyr.
Spillernes forening kommenterer endvidere på anklagerne i et opdelt tweet.
D. 5 juli - HLTV afslører interessekonflikt i forbindelse med agentydelser
I en længere rapport afslører HLTV en interessekonflikt i CSPPAs ledelse. Her fortælles det, at folk fra CSPPA, gennem Dansk Elitesportsudøveres Forening, DEF-Sport, har repræsenteret enkelte spillere til gengæld for en procentdel af deres løn. HLTVs kilder siger yderligere, at en række spillere og hold har modtaget transferforespørgsler fra CSPPA-folk.
Dette har skabt vrede blandt organisationer, da spillerforeningen dermed blander sig i transfers, hvorfor den ikke også kan fungere som interesseorganisation for alle spillere.
HLTVs kilder fortæller også, at CSPPAs indblanding i salget af Heroic-spillerne var en af grundene til, at handlen brød sammen, da CSPPA rådgav spillerne til at kræve en løn langt over markedsværdien.
CSPPA fortæller, i en udtalelse til HLTV, at Heroic-spillerne havde kontaktet dem om deres situation, da spillerne var blevet bedt rejse til Flashpoint turneringen i LA, før de havde fået deres individuelle kontrakter på plads.
CSPPA satte de spillere, der ikke allerede var repræsenteret af et agentfirma, op med DEF-Sport. DEF-Sport udarbejdede en agentaftale, som blev præsenteret for spillerne, men aldrig indgået eller taget i brug. CSPPA fortsatte derfor med at hjælpe spillerne.
D. 8 juli - Turneringsarrangører klar til at skrotte aftaler med CSPPA
B.T. udgiver en artikel om CSPPAs CEO, Mads Øland, såvel som de turneringsarrangører, der angiveligt ikke længere ser meningen i at samarbejde med en spillerforening, der har kommercielle interesser. Artiklen uddyber, hvordan Mads Øland også har posten som direktør hos Dansk Elitesportsudøveres Forening, hvor der forhandles kontrakter for individuelle spillere mod betaling.
CEO'en fortæller B.T., at de nu vil gå i dialog med de turneringsarrangører, der er utilfredse med de tjenesteydelser, CSPPA og DEF-Sport tilbyder deres medlemmer.
D. 17 juli - CSPPAs CEO trækker sig fra direktørpost i DEF-Sport
Mads Øland trækker sig nu fra direktørposten hos Dansk Elitesportsudøveres Forening, så ingen CSPPA medarbejdere er involveret i agentur aktiviteter. Det fortæller spillerforeningen i en udmelding på Twitter, hvor de ydermere forklarer, at de har besluttet ikke at tilbyde agentydelser. De vil dog fortsat tilbyde støtte til CSPPA medlemmerne som en af fordelene ved et medlemsskab.
I udmeldingen begrunder CSPPA en del af sagen med, at der er stor forskel på, hvad en spillerforening kan og bør tilbyde sine medlemmer på tværs af verden.
Hvad efterspillet nu bliver af sagen må tiden vise, men situationen ser stadig ud til at være anspændt mellem flere af turneringsarrangørerne og CSPPA. Spillerforeningen ventes dog at forsøge at redde trådene ud med de forskellige arrangører, da CSPPA har givet udtryk for fortsat gerne at ville have et samarbejde.
Milliongebyret fra Flashpoint til CSPPA er heller ikke blevet betalt endnu, og situationen ventes derfor at blive endnu mere anspændt, hvis Flashpoint fortsætter med at tilbageholde de 1,1 millioner kroner, CSPPA kræver.
Samtidig ventes CSPPA at komme med et nyt rangeringssytem senest den 15. august, som er en del af deres første aftale med Flashpoint.